ZABURZENIA RÓWNOWAGI KWASOWO-ZASADOWEJ

ZABURZENIA RÓWNOWAGI KWASOWO-ZASADOWEJ Przesunięcie równowagi kwasowo-zasadowej może wystąpić, jeżeli ustrój z rozmaitych przyczyn traci kwasy lub zasady, mianowicie kwasy przez uporczywe wymioty, zasady zaś przez długotrwałe rozwolnienia. Pożywienie wywiera znaczny wpływ na równowagę kwasowo-zasadową, Z pożywieniem roślinnym dostarcza się do ustroju większe ilości zasad i soli kwasów organicznych; które spalając się łatwo powodują w tkankach powstawanie zasad. Pożywienie mięsne natomiast powoduje w procesie pośredniej przemiany materii białkowej i tłuszczowej powstawanie większej ilości kwasów, zwłaszcza gdy będziemy mieli do czynienia z zaburzoną przemianą białkową i tłuszczową, w związku z czym powstaną ciała acetonowe. Pożywienie mięsne powoduje bardziej kwaśny odczyn moczu, pożywienie zaś roślinne przesuwa oddziaływanie moczu w stronę zasadową. Nadmiar kwasów, powstających z pożywienia mięsnego, zostaje łatwo zobojętniony dzięki buforom krwi, przy czym CO2 wydala się przez płuca, sole zaś z moczem. Na utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej wpływają również witaminy, o czym jest mowa w rozdziale o witaminach. [podobne: ha pantoten optimum, telfexo 180 mg, telfexo 180 mg Wrocław ]

Powiązane tematy z artykułem: ha pantoten optimum magnesol 150 telfexo 180 mg