Kwasica glodowa

Kwasica głodowa Podczas głodu, zwłaszcza całkowitego, występuje zachwiani równowagi kwasowo-zasadowej i powstaje kwasica, tak zwana kwasica głodowa, Ustrój bowiem po szybkim zużyciu glikogenu i większej ilości tłuszczu żyje kosztem tłuszczów i białek tkankowych, które nie spalają się całkowicie i powstaje duża ilość kwaśnych wytworów przemiany tłuszczowej i białkowej, zwłaszcza ciał acetonowych. Ten typ kwasicy zaliczamy do kwasicy niegazowej. We krwi w późniejszych okresach głodu spada zasób zasad, obniża się pH krwi, w moczu zaś zwiększa się zawartość amoniaku. 2. Kwasica cukrzycowa Cukrzyca jest zasadniczym cierpieniem, któremu zawsze towarzyszy zaburzenie równowagi kwasowo-zasadowej, przy czym to zaburzenie jest składową obrazu klinicznego ciężkich postaci cukrzycy. Powstaje więc kwasica, która jest wynikiem zaburzenia przemiany węglowodanowej, białkowej i tłuszczowej. Zaburzenia w wymienionych elementach przemiany materii prowadzą do powstawania acetonu, Kwasu acetooctowego i beta-oksy-masłowego; źródłem zaś ich jest nieprawidłowa przemiana tłuszczowa i białkowa. [hasła pokrewne: przeglądarka skierowań nfz, vitamarin, przeglądarka skierowań nfz dziecięcy ]

Powiązane tematy z artykułem: kiełki lucerny właściwości przeglądarka skierowań nfz vitamarin